Türkiye ile Gürcistan Arasında Kültürel İşbirliği Programı İmzalandı
Türkiye ile Gürcistan arasında düzenlenen 2024-2028 yıllarına ilişkin ‘Kültürel İşbirliği Programı’nın imza töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “İmzaladığımız bu programla bu çalışmaları karşılıklı olarak ileriye taşıyacağız. Sadece ortak kültürel mirasın korunmasında değil, kültürün her alanında.” Bu alandaki ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz” dedi.
Türkiye ve Gürcistan adına 2024-2028 yıllarını kapsayan ‘Kültürel İşbirliği Programı’ imzalandı. İmza törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Kültür ve Spor Bakanı Thea Tsulukiani ile iki ülkenin heyetleri katıldı. İmza töreninin ardından iki ülkenin bakanları ortak basın açıklaması yaptı.
“BU TOPLANTININ ANA AMACI KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ PROGRAMINI UYGULAMAKTIR”
Gürcistan ile Türkiye arasında imzalanan Kültürel İşbirliği Programı hakkında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, toplantının asıl amacının iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri geliştirmek olduğunu belirterek, “Çok değerli basın mensupları, biz Değerli mevkidaşım, saygıdeğer Thea Tsulukiani ve heyetini ülkemizde ağırlamaktan onur duyuyorum.” Memnun olduk. Değerli mevkidaşımla Türkiye-Gürcistan arasındaki kültürel bağlarımızın önemli noktalarını ele aldığımız oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantının temel amacı bu önemli noktalarda işbirliğimizi artırmak ve önümüzdeki beş yıldaki çalışmalarımıza yol haritası olacak Kültürel İşbirliği Programını hayata geçirmektir. “Hepinizin bildiği gibi Gürcistan ile ortak kültürel ve tarihi mirasımız var. Bizim öncelikli misyonumuz ve hedefimiz ortak değerleri korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmaktır” dedi.
“HER ALANDA İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”
Bakan Ersoy, “Az önce imzaladığımız Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gürcistan Hükümeti arasında 2024-2028 yıllarını kapsayan Kültürel İşbirliği Programı ile teknik çalışma grubu oluşturulacak ve eylem planı oluşturulacak. Her iki ülke topraklarındaki Osmanlı ve Gürcü kültür mirasının korunması ve restorasyonu için hazırlanan Bakanlık olarak şu anda ülkemizde Gürcistan için çok değerli olan dünya mirası eserleriyle ilgili birçok çalışmayı da yürütüyoruz. Her birini gelecek nesillere emanet etmenin bilinciyle Artvin ve Erzurum illerinde birçok eseri koruduk ve bu onarımlara 4 buçuk milyon doların üzerinde bir bütçe ayırdık. İşte buna da imza attık.” Sadece ortak kültürel mirası korumak için değil, kültürün her alanındaki ilişkilerimizi daha ileri taşımak için bu çalışmalarımızı daha da ileriye taşımak istiyoruz. Bu çalışmanın her iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“KÜLTÜREL İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ”
Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Kültür ve Spor Bakanı Thea Tsulukiani, yapılan çalışmalardan dolayı Türkiye’ye şükranlarını sunarak, “Sayın mevkidaşıma sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bugün bu ziyaret çerçevesinde, Ortak kültürel miras eserlerinin korunmasına yönelik kurumunuza, değerli şahsınıza, değerli grubunuza ve genel olarak Türk hükümetine teşekkür ederek, “Restorasyon konusunda yapmış olduğunuz değerli çalışmalardan dolayı şükranlarımı sunma fırsatı bulduğum için, minnettarlığımız sonsuzdur. Bu kültürel bağlantıların geliştirilmesi de bizim önceliğimizdir ve bugün burada imzaladığımız protokol çerçevesinde bu kültürel bağlantıların daha da güçleneceğine olan inancım tamdır. Bu çalışmalar Türkiye’nin ayırdığı bütçeyle desteklenerek muazzam çalışmalar yapılıyor. “Takdire şayan. Zor durumlarda bile sağladığınız fırsatlar bizi gerçekten mutlu ediyor” dedi.